Timp de decenii, leucemia a fost tratată prin transplantul de celule stem din măduvă osoasă, provenită de la donatori sănătoşi. Însă nu există suficienţi donatori pentru a trata toţi bolnavii de leucemie, de aceea sunt necesare tratamente alternative. Cercetătorii au făcut, recent, primul pas spre fabricarea măduvei osoase în laborator.
Leucemia este un cancer al sângelui, ce-şi are originea în măduva osoasă care produce celulele din sânge (globule albe şi roşii).
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, au reuşit recent să cultive celule stem într-un mediu artificial care imită condiţiile de creştere din măduva osoasă.
Nu a fost un proces simplu: măduva osoasă este foarte complexă, conţinând multe tipuri diferite de celule, molecule, proteine, au explicat cercetătorii.
Ei au creat o strucutră spongioasă similară măduvei osoase, cu ajutorul unui hidrogel coagulat în jurul unor cristale de săruri; îndepărtând cristalele, au rămas în hidrogel orificii în care au putut creşte celulele stem. Au fost adăugate proteine şi diferite alte celule pentru a susţine creşterea celulelor stem, apoi au adăugat şi celulele stem, extrase din sânge provenit din cordonul ombilical.
Au rezultat celule stem hematopoietice, celulele din care se dezvoltă apoi toate tipurile de celule din sânge. Procedeul a fost descris în jurnalul Biomaterials.
În continuare, cercetătorii speră să cultive celule în mediul artificial pentru o perioadă mai lungă şi să găsească o metodă de a le desprinde de armătura pe care au crescut.
Metoda trebuie perfecţionată şi testată pe animale înainte de a fi verificată apoi prin teste clinice pe oameni. Dacă totul merge bine, vor mai trece probabil aproximativ 15 ani până când această terapie să fie disponibilă, spun cercetătorii.
Sursa: http://www.descopera.ro/